Flipping the classroom.

Rugzakjes, individuele handelingsplannen, ontwikkelingsperspectieven en differentiatie. Dé termen van het hedendaagse onderwijs. Maar zijn deze termen wel hetgeen waar we ons daadwerkelijk mee bezig moeten en willen houden?
Foto
Uiteindelijk wil de klant; leerlingen en verzorgers, en tevens de inspectie maar één ding: zoveel mogelijk effectieve en kwalitatieve onderwijstijd. Flipping the classroom is daarbij een innovatief programma waarbij de onderwijstijd omgekeerd wordt. Leerlingen kunnen instructieprogramma’s via online video’s en andere virtuele vormen volgen waardoor de onderwijstijd op school effectiever benut kan worden. De algemene instructie is dan al voltooid waardoor de leerkracht meer tijd heeft om de verwerkingsopdrachten met de kinderen te maken en individueel of in subgroepen begeleiding op niveau te bieden.

Marzano zegt dat leerkrachten enkel hedendaags onderwijs kunnen verwezenlijken wanneer ze nieuwe didactiek aan nieuwe technologie koppelen. Eigenlijk vrij logisch als je dit zo leest. Als professional moet je eerst
inzicht krijgen in de technologie, waarna je er een didactiek aan kunt koppelen. In het geval van flipping the classroom zal een leerkracht eerst vaardig moeten worden in het plaatsen van instructiemateriaal via online software, waarna de leerkracht na kan denken over de wijze waarop hij de inhoud presenteert via de software.

Het probleem in onderwijsland is dat men met zoveel vernieuwingen komt. Een interessante discussie stelt of we hetgeen dat er is moeten verbeteren, of met iets totaal nieuws moeten komen. Nu denk ik dat je het met me eens zult zijn dat flipping the classroom een innovatief programma is dat bij de onderwijsvernieuwingen hoort. Maar hoe zou je dit nu aan kunnen pakken mocht je hier interesse in hebben?

Zelf heb ik de kinderen via een stencil een instructie aangeboden over werkwoordspelling. Het ging hierbij over voltooid deelwoorden. Daarnaast moesten de kinderen deze instructie zelf oefenen op het internet via de website leestrainer. Deze website biedt allerlei oefenprogramma’s aan op taal en rekengebied. Toen de kinderen terug op school kwamen hebben ze allemaal een kort toetsje gemaakt over de voltooid deelwoorden. Op deze manier had ik een startsituatie waarbij ik de groep snel in subgroepen kon verdelen voor verlengde instructie of extra begeleiding. Doordat de kinderen zelf al geoefend hadden thuis met online software, heb ik op school onderwijstijd gewonnen. De beginsituatie van de kinderen is als zowaar thuis ontstaan. 
 
Wanneer je het klaslokaal fundamenteel om wilt draaien is het natuurlijk handiger om een virtuele leeromgeving aan te maken. Dit zou kunnen via Simulise, Dropbox, Facebook enzovoort. Er zijn verscheidene websites, software of sociale media pagina’s beschikbaar waar je een groep kunt aanmaken en software kunt delen. Hierdoor groeien kinderen niet alleen in het vervaardigen van instructie waarbij ze niet direct vragen kunnen stellen en zaken dus eerder zullen overdenken, maar ook in het werken met de digitale snelweg. En geloof me, kinderen kunnen meer dan je denkt! 
 
Ben je al overtuigd? Ik ben zeer benieuwd of jij je klaslokaal ook op zijn kop gaat zetten. Mocht je hier zelf al meer fundament aan gegeven hebben en ideeën hebben over manieren van delen met je groep, ik hoor graag van je, en wie weet is flipping the classroom over 10 jaar geen “geflipt” project meer.. Als je begrijpt wat ik bedoel ;)  

Bronnen:
Marzano. (2013, 5 23). Krachtig leren: Vijf dimensies van Marzano . Onderwijs maak je samen.
de Groot, O. (2013, 5 23). Flipping the classroom. Opgehaald van Kennisnet:
http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom
www.leestrainer.nl 
Foto
Auteur:

Columniste Maartje Jacobs

Tevens Algemeen directrice

 
Wie gebruikt het tegenwoordig niet? In iedere klas vind je onderhand wel een digibord. Hierop wordt de uitleg gegeven, filmpjes afgespeeld, muziek geluisterd, interactieve lessen gegeven etc.

Volgens Kennisnet(2013) is er veel veranderd in vijf jaar tijd.
Bijna alle klaslokalen in het basisonderwijs zijn voorzien van een digibord of de nieuwe variant, een touchscreen. Er komen meer devices zoals tablets en smartphones het klaslokaal binnen, wat nog meer interactie mogelijk maakt. We praten over 21st century skills, sociale media en web 2.0 en beginnen op een andere manier naar leermaterialen en methodes te kijken.

Kennisnet (2013). De website digiborden is vernieuwd. Geraadpleegd op 30 mei 2013, van
http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/de-website-digiborden-is-vernieuwd/

Om je digibord zo optimaal mogelijk in te zetten heb ik een paar programma’s voor je op een rij gezet, die makkelijk in te zetten zijn tijdens de les en zorgen voor interactie.

1. Prezi.com: Op deze site kun je verschillende 3D powerpoints maken. Deze powerpoints kun je inzetten tijdens je les om de betrokkenheid te vergroten. Welke kinderen vinden het nu niet leuk om eens naar iets anders te kijken dan alleen naar het boek?

2. Gynzy.com: Dit is een programma voor je digibord waarbij je de lessen helemaal kunt voorbereiden per vakgebied en hierbij gebruik kunt maken van verschillende tools zoals: timer, stoplicht, weegschaal, meetlat, woordweb etc. Heel handig om je les interactief te maken.

3. Schoolbordportaal.nl: Op deze site kun je verschillende tools vinden om je lessen aantrekkelijker te maken. Dit wordt ook per vakgebied aangeboden.

4. Prowise Presenter: Dit is ook een digibord programma waarbij je presentaties kunt maken en gebruik kunt maken van verschillende tools. Het lijkt sterk op gynzy qua mogelijkheden. 

Op de site van Kennisnet kun je een test doen over je digibord gebruik. Ik heb de test afgenomen en tot mijn grote genoegen ben ik een gevorderde digibord gebruiker. Ik moet ook toegeven dat ik het digibord bij al
mijn lessen inzet. Ik maak voornamelijk gebruik van Prezi.com om mijn presentaties te maken. Ook als ik een filmpje of een liedje wil afspelen, gebruik ik het digibord. 

Via de site van Kennisnet kreeg ik vervolgens een vijftal tips om mijn onderwijs nog verder te ontwikkelen:

Tip 1: Toetsen via het digibord: 
Het digitale bord kan jou werk uit handen nemen wanneer je bijvoorbeeld toetsen digitaal afneemt. Dit kan op de volgende manieren:

-  Is er een  set stemkastjes op school aanwezig? Dan kun je deze natuurlijk inzetten.
- Zijn deze er niet dan kun je gebruik maken van mobiele apparaten. Misschien heb  je een aantal tablets in de klas of
mogen de leerlingen gebruik maken van hun smartphone. Vanzelfsprekend is het belangrijk om hier op school eerst afspraken over te maken.


Wil je mobiele devices inzetten bij het toetsen of misschien alleen om meningen te peilen? Dan zijn er een aantal tools die je in zou kunnen zetten.

Tip 2: Mentimeter:
Mentimeter kun je gebruiken om zonder registratie eenvoudige vragen aan je publiek te stellen. De leerlingen gaan naar een website, voeren de code van jouw sessie die op het digibord te lezen is in en kiezen hun antwoord. Op het digibord zie je direct de resultaten verschijnen. 

Tip 3: Socrative:
Socrative is ook een tool die het mogelijk maakt om meningen te peilen, toetsen af te nemen of een quiz te delen met leerlingen. Socrative werkt op pc, smartphone en tablets. 

Tip 4: koppel je tablet aan het digibord:
Heb je een tablet? Maak dan eens contact tussen je tablet en het digibord.

Tip 5: Bewaar deze website in je favorieten
Foto
Tot slot de tip om de Kennisnetwebsite over Digiborden en Touchscreens in je favorieten te bewaren. Als je je verder wilt ontwikkelen op het gebied van digiborden en touchscreens, dan is deze website een geschikte plek om te starten.

Zadelhoff, T van.(2013). Tips voor de gevorderde digibordgebruiker. Geraadpleegd op 30 mei 2013, van http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/tips-voor-de-gevorderde-digibordgebruiker/

Na deze tips gelezen te hebben, kan ik voorlopig weer aan de slag om mijn onderwijs te blijven vernieuwen. Doen jullie mee?

Bronnen:
Kennisnet (2013). De website digiborden is vernieuwd. Geraadpleegd op 30 mei 2013, van
http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/de-website-digiborden-is-vernieuwd/
Zadelhoff, T van.(2013). Tips voor de gevorderde digibordgebruiker. Geraadpleegd op 30 mei
2013, van
http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/tips-voor-de-gevorderde-digibordgebruiker/

Foto
Auteur:

Columniste Inge Metsemakers

Tevens directrice Inhoud en Didactiek


 
De kinderen hebben plezier bij het leren en zijn actief en betrokken bij de les. Wat wil je als leerkracht nog meer? Dit kun je op verschillende manieren bereiken. Een van de manieren is het gebruik van digitale middelen zoals
computers, tablets en smartphones. Een van de programma’s die je kunt gebruiken is Socrative.
Jongeren en hun digitale wereld

Veel jongeren verkiezen de online computer verre boven de tv, radio en tijdschriften. Door de kinderen actief bezig te laten zijn met een digitale wereld, ontwikkelen ze vaak belangrijke vaardigheden en doen ze kennis op over zaken die een rol spelen in de maatschappij.  Ze leren online o.a. sociale vaardigheden, strategisch inzicht, creativiteit, snel verwerken van informatie en verantwoordelijkheid. 
 
De virtuele wereld is en vormt voor steeds meer mensen een belangrijk deel van hun leven. Daarom moet onderwijs, opvoeding en hulpverlening zich ontwikkelen in lesgeven, opvoeden en hulpverlenen in het virtuele milieu. Dit beaamt Martine Delfos in haar boek virtuele ontwikkeling van de jeugd. 
 
Socrative
Socrative geeft je de kans om gebruik maken van de digitale wereld van de kinderen. Je kunt ze die devices zoals laptops, computers, tablets en mobiele telefoons gewoon laten gebruiken tijdens, voor en in je eigen les. Je
hebt wel internetverbinding nodig.
Foto
Wat moet je doen? 

Maak een account aan voor jezelf als leerkracht. Bepaal je doel en maak je opdracht(en). Kennisnet legt uit welke mogelijkheden je hebt: 
- Single Question Activities tussendoor, mondeling of op het bord of op een blaadje, een vraag te stellen waarop de leerlingen moeten reageren via Socrative. Je hebt de keuze uit meerkeuzevragen met één of meer goede, antwoorden, goed/fout-vragen en open vragen met korte antwoorden. 
- Quiz-Based Activities, mogelijkheid om een quiz te maken die de leerlingen individueel gaan maken. 
-  Je  kunt de leerlingen ook  in groepjes laten werken met de zogenaamde Space-Race. De leerlingen moeten dan in teams samenwerken aan de beantwoording van de vragen. Het  team dat als eerste een raket op het
scherm krijgt, heeft gewonnen.
 
  
Wat heb ik gedaan?

Ik ben begonnen met de kinderen uitleg en wegwijs te maken met Socrative. Vervolgens mochten de leerlingen in tweetallen aan de computers de quiz maken. Ze mochten gebruik maken van het boek, websites vanuit een Yurls en hun eigen kennis. Ze kregen 10 minuten de tijd om de quiz te maken. Daarna moesten ze terug naar de klas en konden ze kijken hoeveel goede antwoorden ze hadden gegeven. Na de les heb ik de resultaten van de kinderen gedownload. In dit bestand kon ik zien welke vraag het meest fout was beantwoord.                                      

Daarnaast had ik de kinderen om feedback gevraagd. De leerlingen vonden het heel leuk om deze manier met leren bezig te zijn. Echter vonden ze het te snel voorbij gaan, het mocht dus langer duren, met meer vragen. Één leerling schreef: ”Het was leerzaam zo zelfstandig werken met de tijd”. Ze zouden het graag nog een keer willen doen!!!

Wil je meer weten over hoe je Socrative moet gebruiken? Wil je tips over het inzetten van socrative in je les? Kijk dan op www.socrative.com 


Bronnen:
Delfos M (2008) virtuele ontwikkeling van de jeugd; Hogeschool Edith Stein Hengelo
Wijngaards G, Fransen J, Swager P;(2006) jongeren en hun digitale wereld; van Gorcum 
http://www.kennisnet.nl/sectoren/mbo/horeca-en-toerisme/nieuwe-media/socrative/
http://www.socrative.com/ 
http://www.vives.nl/tips/interactie-de-les-met-socrative 
Foto
Auteur:

Columniste Kirsten Freens

Tevens directrice PR en Marketing

 
Wat is nou beter, handiger en/of leuker? Werken met pen en papier of werken met een ipad. Ik heb met vijf kinderen gewerkt met een Ipad. Ze hebben gewerkt met de app van de spellingsmethode ‘spelling in beeld’ en ze
hebben gewerkt met de app van popplet. Hier hebben ze vervolgens reviews over geschreven met voor- en nadelen. Wat vonden zijn nu handiger?

Spelling in beeld
De kinderen noemden de volgende voor- en nadelen:
 
+ Duidelijke instructies
+ Leuke opdrachten
+ Handig dat je, als je het even niet snapt, terug naar de instructie kunt gaan

- Opdrachten kunnen saai worden als je ze vaak doet
- Je kunt niet samenwerken

Conclusie
Dit is een handige app voor kinderen die moeite hebben met spelling. De kinderen krijgen een goed instructiefilmpje te zien bij elk onderdeel en kunnen hier vervolgens leuke opdrachten bij maken. Ook kunnen zij als ze iets niet snappen tijdens de opdrachten, terug gaan naar het instructiefilmpje. Zoals de kinderen al aangaven is het een nadeel dat de kinderen niet kunnen samenwerken en ook denk ik dat het inderdaad saai zou kunnen worden als je hier vaak mee werkt. Dus al met al een leuke app die vooral iets toevoegd aan de methode.

Link voor de app: https://itunes.apple.com/nl/app/spelling-in-beeld/id541889862?mt=8

Popplet
De kinderen noemden de volgende voor- en nadelen:
 
+ Leuk om mee te werken
+ Je kunt makkelijk dingen aanpassen
+ Als je een fout maakt kun je het heel makkelijk veranderen
+ Het is niet moeilijk te snappen

- Het is moeilijker om met de app samen te werken
- Je kunt het niet helemaal zo maken zoals je dat wel kunt op papier
Conclusie
Popplet is een leuke app op de ipad en daarnaast kun je ook op de site (www.popplet.com) werken met popplet (hier kun je op hetzelfde account werken dus je werk wordt gesynchroniseerd). Het programma is zeer gemakkelijk in gebruik en je kunt er direct mee aan de slag. Ook zijn er veel mogelijkheden om een eigen draai te geven aan je woordspin/mindmap. Zoals de kinderen al aangaven is het voor de hele creatieve mensen die allemaal kleine tekeningetjes bij hun woordspin willen maken misschien minder aantrekkelijk om met popplet te werken. Dus popplet is een leuke app en zou vaak in het reguliere onderwijs kunnen worden ingezet. Er zouden echter wel kinderen kunnen zijn die de voorkeur hebben om het toch gewoon op papier te maken.

Link voor de app: https://itunes.apple.com/nl/app/popplet/id374151636?mt=8

Bronnen:
https://itunes.apple.com/nl/app/popplet/id374151636?mt=8
www.popplet.com
http://www.youtube.com/watch?v=CxLDsWHsQ1g
https://itunes.apple.com/nl/app/spelling-in-beeld/id541889862?mt=8
Foto
Auteur:

Columnist Kollin Bisschops

Tevens communicatief directeur

 
Ook de Netwerklijn is van start gegaan. Onze groep vertegenwoordigt het Netwerk “Devices”. Als je het woord device in het woordenboek opzoekt kom je uit op termen als: apparaat, hulpmiddel, toestel etc. Eigenlijk zijn het dus alle apparaten en hulpmiddelen. Denk hierbij aan een tablet, mobiele telefoon, laptop etc. Wij moeten als Netwerk devices koppelen aan het basisonderwijs. Wij vinden het daarom belangrijk dat wij op het einde van deze minor professionals kunnen adviseren over het gebruik van devices in hun onderwijs, zodat ze dit kunnen toepassen. De naam voor ons Netwerk is daarom ook: Digital Devices at School (DDS). 

 
Als eerste kregen we de opdracht om een soort bedrijfsplan op te zetten. Hierin moet het volgende staan:
 
- rollen, taken, verantwoordelijkheden
- missie
- onderwijs in de 21eeeuw
- tijdsplanning
- taakverdeling
communicatieplan

 
Verder hebben wee een site aangemaakt, zodat we via deze weg mensen op te hoogte kunnen houden van onze bezigheden en ontwikkelingen op het gebied van devices.  Dit zullen we doen door middel van blogs en artikelen die ons opvallen.

 
Nadat we deze opdracht hadden gekregen, hebben we eerst met z’n de taken verdeeld. Hierbij was iedereen verantwoordelijk voor een taak. We hebben een datum afgesproken en op deze datum moeten de eerste stukken gedaan en ingeleverd zijn. Tijdens onze groepsbijeenkomst was er al veel enthousiasme om dit Netwerk
op een goede en positieve manier tot stand te brengen en te houden.


   Wij houden jullie op de hoogte van onze ontwikkelingen op het gebied van devices!