Flipping the classroom.

Rugzakjes, individuele handelingsplannen, ontwikkelingsperspectieven en differentiatie. Dé termen van het hedendaagse onderwijs. Maar zijn deze termen wel hetgeen waar we ons daadwerkelijk mee bezig moeten en willen houden?
Foto
Uiteindelijk wil de klant; leerlingen en verzorgers, en tevens de inspectie maar één ding: zoveel mogelijk effectieve en kwalitatieve onderwijstijd. Flipping the classroom is daarbij een innovatief programma waarbij de onderwijstijd omgekeerd wordt. Leerlingen kunnen instructieprogramma’s via online video’s en andere virtuele vormen volgen waardoor de onderwijstijd op school effectiever benut kan worden. De algemene instructie is dan al voltooid waardoor de leerkracht meer tijd heeft om de verwerkingsopdrachten met de kinderen te maken en individueel of in subgroepen begeleiding op niveau te bieden.

Marzano zegt dat leerkrachten enkel hedendaags onderwijs kunnen verwezenlijken wanneer ze nieuwe didactiek aan nieuwe technologie koppelen. Eigenlijk vrij logisch als je dit zo leest. Als professional moet je eerst
inzicht krijgen in de technologie, waarna je er een didactiek aan kunt koppelen. In het geval van flipping the classroom zal een leerkracht eerst vaardig moeten worden in het plaatsen van instructiemateriaal via online software, waarna de leerkracht na kan denken over de wijze waarop hij de inhoud presenteert via de software.

Het probleem in onderwijsland is dat men met zoveel vernieuwingen komt. Een interessante discussie stelt of we hetgeen dat er is moeten verbeteren, of met iets totaal nieuws moeten komen. Nu denk ik dat je het met me eens zult zijn dat flipping the classroom een innovatief programma is dat bij de onderwijsvernieuwingen hoort. Maar hoe zou je dit nu aan kunnen pakken mocht je hier interesse in hebben?

Zelf heb ik de kinderen via een stencil een instructie aangeboden over werkwoordspelling. Het ging hierbij over voltooid deelwoorden. Daarnaast moesten de kinderen deze instructie zelf oefenen op het internet via de website leestrainer. Deze website biedt allerlei oefenprogramma’s aan op taal en rekengebied. Toen de kinderen terug op school kwamen hebben ze allemaal een kort toetsje gemaakt over de voltooid deelwoorden. Op deze manier had ik een startsituatie waarbij ik de groep snel in subgroepen kon verdelen voor verlengde instructie of extra begeleiding. Doordat de kinderen zelf al geoefend hadden thuis met online software, heb ik op school onderwijstijd gewonnen. De beginsituatie van de kinderen is als zowaar thuis ontstaan. 
 
Wanneer je het klaslokaal fundamenteel om wilt draaien is het natuurlijk handiger om een virtuele leeromgeving aan te maken. Dit zou kunnen via Simulise, Dropbox, Facebook enzovoort. Er zijn verscheidene websites, software of sociale media pagina’s beschikbaar waar je een groep kunt aanmaken en software kunt delen. Hierdoor groeien kinderen niet alleen in het vervaardigen van instructie waarbij ze niet direct vragen kunnen stellen en zaken dus eerder zullen overdenken, maar ook in het werken met de digitale snelweg. En geloof me, kinderen kunnen meer dan je denkt! 
 
Ben je al overtuigd? Ik ben zeer benieuwd of jij je klaslokaal ook op zijn kop gaat zetten. Mocht je hier zelf al meer fundament aan gegeven hebben en ideeën hebben over manieren van delen met je groep, ik hoor graag van je, en wie weet is flipping the classroom over 10 jaar geen “geflipt” project meer.. Als je begrijpt wat ik bedoel ;)  

Bronnen:
Marzano. (2013, 5 23). Krachtig leren: Vijf dimensies van Marzano . Onderwijs maak je samen.
de Groot, O. (2013, 5 23). Flipping the classroom. Opgehaald van Kennisnet:
http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom
www.leestrainer.nl 
Foto
Auteur:

Columniste Maartje Jacobs

Tevens Algemeen directrice




Leave a Reply.