De kinderen hebben plezier bij het leren en zijn actief en betrokken bij de les. Wat wil je als leerkracht nog meer? Dit kun je op verschillende manieren bereiken. Een van de manieren is het gebruik van digitale middelen zoals
computers, tablets en smartphones. Een van de programma’s die je kunt gebruiken is Socrative.
Jongeren en hun digitale wereld

Veel jongeren verkiezen de online computer verre boven de tv, radio en tijdschriften. Door de kinderen actief bezig te laten zijn met een digitale wereld, ontwikkelen ze vaak belangrijke vaardigheden en doen ze kennis op over zaken die een rol spelen in de maatschappij.  Ze leren online o.a. sociale vaardigheden, strategisch inzicht, creativiteit, snel verwerken van informatie en verantwoordelijkheid. 
 
De virtuele wereld is en vormt voor steeds meer mensen een belangrijk deel van hun leven. Daarom moet onderwijs, opvoeding en hulpverlening zich ontwikkelen in lesgeven, opvoeden en hulpverlenen in het virtuele milieu. Dit beaamt Martine Delfos in haar boek virtuele ontwikkeling van de jeugd. 
 
Socrative
Socrative geeft je de kans om gebruik maken van de digitale wereld van de kinderen. Je kunt ze die devices zoals laptops, computers, tablets en mobiele telefoons gewoon laten gebruiken tijdens, voor en in je eigen les. Je
hebt wel internetverbinding nodig.
Foto
Wat moet je doen? 

Maak een account aan voor jezelf als leerkracht. Bepaal je doel en maak je opdracht(en). Kennisnet legt uit welke mogelijkheden je hebt: 
- Single Question Activities tussendoor, mondeling of op het bord of op een blaadje, een vraag te stellen waarop de leerlingen moeten reageren via Socrative. Je hebt de keuze uit meerkeuzevragen met één of meer goede, antwoorden, goed/fout-vragen en open vragen met korte antwoorden. 
- Quiz-Based Activities, mogelijkheid om een quiz te maken die de leerlingen individueel gaan maken. 
-  Je  kunt de leerlingen ook  in groepjes laten werken met de zogenaamde Space-Race. De leerlingen moeten dan in teams samenwerken aan de beantwoording van de vragen. Het  team dat als eerste een raket op het
scherm krijgt, heeft gewonnen.
 
  
Wat heb ik gedaan?

Ik ben begonnen met de kinderen uitleg en wegwijs te maken met Socrative. Vervolgens mochten de leerlingen in tweetallen aan de computers de quiz maken. Ze mochten gebruik maken van het boek, websites vanuit een Yurls en hun eigen kennis. Ze kregen 10 minuten de tijd om de quiz te maken. Daarna moesten ze terug naar de klas en konden ze kijken hoeveel goede antwoorden ze hadden gegeven. Na de les heb ik de resultaten van de kinderen gedownload. In dit bestand kon ik zien welke vraag het meest fout was beantwoord.                                      

Daarnaast had ik de kinderen om feedback gevraagd. De leerlingen vonden het heel leuk om deze manier met leren bezig te zijn. Echter vonden ze het te snel voorbij gaan, het mocht dus langer duren, met meer vragen. Één leerling schreef: ”Het was leerzaam zo zelfstandig werken met de tijd”. Ze zouden het graag nog een keer willen doen!!!

Wil je meer weten over hoe je Socrative moet gebruiken? Wil je tips over het inzetten van socrative in je les? Kijk dan op www.socrative.com 


Bronnen:
Delfos M (2008) virtuele ontwikkeling van de jeugd; Hogeschool Edith Stein Hengelo
Wijngaards G, Fransen J, Swager P;(2006) jongeren en hun digitale wereld; van Gorcum 
http://www.kennisnet.nl/sectoren/mbo/horeca-en-toerisme/nieuwe-media/socrative/
http://www.socrative.com/ 
http://www.vives.nl/tips/interactie-de-les-met-socrative 
Foto
Auteur:

Columniste Kirsten Freens

Tevens directrice PR en Marketing




Leave a Reply.