Wie gebruikt het tegenwoordig niet? In iedere klas vind je onderhand wel een digibord. Hierop wordt de uitleg gegeven, filmpjes afgespeeld, muziek geluisterd, interactieve lessen gegeven etc.

Volgens Kennisnet(2013) is er veel veranderd in vijf jaar tijd.
Bijna alle klaslokalen in het basisonderwijs zijn voorzien van een digibord of de nieuwe variant, een touchscreen. Er komen meer devices zoals tablets en smartphones het klaslokaal binnen, wat nog meer interactie mogelijk maakt. We praten over 21st century skills, sociale media en web 2.0 en beginnen op een andere manier naar leermaterialen en methodes te kijken.

Kennisnet (2013). De website digiborden is vernieuwd. Geraadpleegd op 30 mei 2013, van
http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/de-website-digiborden-is-vernieuwd/

Om je digibord zo optimaal mogelijk in te zetten heb ik een paar programma’s voor je op een rij gezet, die makkelijk in te zetten zijn tijdens de les en zorgen voor interactie.

1. Prezi.com: Op deze site kun je verschillende 3D powerpoints maken. Deze powerpoints kun je inzetten tijdens je les om de betrokkenheid te vergroten. Welke kinderen vinden het nu niet leuk om eens naar iets anders te kijken dan alleen naar het boek?

2. Gynzy.com: Dit is een programma voor je digibord waarbij je de lessen helemaal kunt voorbereiden per vakgebied en hierbij gebruik kunt maken van verschillende tools zoals: timer, stoplicht, weegschaal, meetlat, woordweb etc. Heel handig om je les interactief te maken.

3. Schoolbordportaal.nl: Op deze site kun je verschillende tools vinden om je lessen aantrekkelijker te maken. Dit wordt ook per vakgebied aangeboden.

4. Prowise Presenter: Dit is ook een digibord programma waarbij je presentaties kunt maken en gebruik kunt maken van verschillende tools. Het lijkt sterk op gynzy qua mogelijkheden. 

Op de site van Kennisnet kun je een test doen over je digibord gebruik. Ik heb de test afgenomen en tot mijn grote genoegen ben ik een gevorderde digibord gebruiker. Ik moet ook toegeven dat ik het digibord bij al
mijn lessen inzet. Ik maak voornamelijk gebruik van Prezi.com om mijn presentaties te maken. Ook als ik een filmpje of een liedje wil afspelen, gebruik ik het digibord. 

Via de site van Kennisnet kreeg ik vervolgens een vijftal tips om mijn onderwijs nog verder te ontwikkelen:

Tip 1: Toetsen via het digibord: 
Het digitale bord kan jou werk uit handen nemen wanneer je bijvoorbeeld toetsen digitaal afneemt. Dit kan op de volgende manieren:

-  Is er een  set stemkastjes op school aanwezig? Dan kun je deze natuurlijk inzetten.
- Zijn deze er niet dan kun je gebruik maken van mobiele apparaten. Misschien heb  je een aantal tablets in de klas of
mogen de leerlingen gebruik maken van hun smartphone. Vanzelfsprekend is het belangrijk om hier op school eerst afspraken over te maken.


Wil je mobiele devices inzetten bij het toetsen of misschien alleen om meningen te peilen? Dan zijn er een aantal tools die je in zou kunnen zetten.

Tip 2: Mentimeter:
Mentimeter kun je gebruiken om zonder registratie eenvoudige vragen aan je publiek te stellen. De leerlingen gaan naar een website, voeren de code van jouw sessie die op het digibord te lezen is in en kiezen hun antwoord. Op het digibord zie je direct de resultaten verschijnen. 

Tip 3: Socrative:
Socrative is ook een tool die het mogelijk maakt om meningen te peilen, toetsen af te nemen of een quiz te delen met leerlingen. Socrative werkt op pc, smartphone en tablets. 

Tip 4: koppel je tablet aan het digibord:
Heb je een tablet? Maak dan eens contact tussen je tablet en het digibord.

Tip 5: Bewaar deze website in je favorieten
Foto
Tot slot de tip om de Kennisnetwebsite over Digiborden en Touchscreens in je favorieten te bewaren. Als je je verder wilt ontwikkelen op het gebied van digiborden en touchscreens, dan is deze website een geschikte plek om te starten.

Zadelhoff, T van.(2013). Tips voor de gevorderde digibordgebruiker. Geraadpleegd op 30 mei 2013, van http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/tips-voor-de-gevorderde-digibordgebruiker/

Na deze tips gelezen te hebben, kan ik voorlopig weer aan de slag om mijn onderwijs te blijven vernieuwen. Doen jullie mee?

Bronnen:
Kennisnet (2013). De website digiborden is vernieuwd. Geraadpleegd op 30 mei 2013, van
http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/de-website-digiborden-is-vernieuwd/
Zadelhoff, T van.(2013). Tips voor de gevorderde digibordgebruiker. Geraadpleegd op 30 mei
2013, van
http://www.kennisnet.nl/themas/digiborden-en-touchscreens/tips-voor-de-gevorderde-digibordgebruiker/

Foto
Auteur:

Columniste Inge Metsemakers

Tevens directrice Inhoud en Didactiek





Leave a Reply.